Huolto-ohjelma

Minkälainen on hyvä kunnossapidon huolto-ohjelma?

 

Huolto-ohjelma, huoltojärjestelmä vai huoltosovellus? Kaikkia on tarjolla ja erilaisiin tarpeisiin. Perinteisesti ajatellaan, että isot yritykset tarvitsevat ohjelmiston tai kattavan järjestelmän ja pienemmät yritykset selviävät Exceleillä, paperisilla lomakkeilla tai jollain kevyemmällä sovelluksella. 

Ohjelmisto on usein laaja ja tarkoitettu koko yrityksen toiminnanohjaukseen, ei ainoastaan huoltoon ja kunnossapitoon. Onko laaja ohjelmisto kuitenkaan se paras ja joustavin työkalu kaikille suurille yrityksille? Entä järjestelmä? 

Monessa ohjelmistossa ja järjestelemässä on mahdollisuus tehdä muutoksia yrityksen toiveiden mukaisesti. Kaikki muutokset projekteissa ottavat aikaa, useita kuppeja kahvia, lukuisia palavereja ja ennen kaikkea sitä ohjelmiston tai järjestelmän parissa tehtävää muutostyötä.

Erilaiset sovellukset ovat nykypäivää ja ne voivat olla hyvin kevyitä ja helppokäyttöisiä. Riippuen tarkoituksesta ja käyttäjien tarpeista. Sovellus tarkoittaa mallin soveltamista käytäntöön. Voisiko hyvä huolto-ohjelma ollakin hyvä mobiilisovellus tässä modernissa ajassa? Miksi järjestelmien helppokäyttöisyys on niin tärkeää?

Mobiilisovellus, joka olisi kuin valkoinen A4 paperiarkki, johon omaa huoltotoimintaa voisi alkaa suunnittelemaan omien tarpeiden mukaan valmiina olevista moduuleista, joita on kehitetty huolto- ja kunnossapidon ammattilaisia varten? Juuri päinvastainen järjestys, kuin isoissa ohjelmistoissa ja järjestelmissä. Niissä moni asia on päätetty jo huollon & kunnossapidon ammattilaisen puolesta.

 

Lyhyesti kiteytettynä se tarjoaisi seuraavanlaisia toiminnallisuuksia: 

  • Nopeaa tiedonkulkua

  • Luotettavuuden lisääntymistä

  • Kustannusten hallintaa 

  • Parempaa tiedonhallintaa

  • Helppo ottaa käyttöön!

Jokaisen yrityksen ja organisaation huollon ja kunnossapidon tilanteet ja tarpeet ovat erilaisia. Jokaiseen tilanteeseen ja tarpeeseen ei ole olemassa täydellisesti sopivaa ratkaisua. Monelle pienelle ja isommallekin suomalaiselle yritykselle sopii kevyt, moderni ja modulaarinen huolto-ohjelma. Sen avulla voi keskittyä ydintekemiseen: huoltoihin ja kunnossapitoon. Tällainen moderni huolto-ohjelma on pilvipohjainen palvelu. Sen hankinta ja käyttöönotto ei vaadi suuria investointeja, pitkää suunnittelua ja käyttöönottoa. Modernin sovelluksen tavoin sen hankkimisesta ja käyttämisestä on tehty helppoa ja suoraviivaista ilman ylimääräisiä hankaluuksia.

 

Samassa yhteydessä on järkevää pohtia olisiko kehitystyö paikallaan liittyen omaan huoltotoimintaan. Suunnittelu on aina kaiken kehityksen lähtökohta ja olemme kehittäneet siihen avuksi sopivan työkalun - huoltojen suunnittelutyökalu. Voit ladata sen linkistä, tutustua rauhassa ja suunnitella omasta huoltotoiminnasta entistä sujuvampaa.

 

Moderni huolto-ohjelma on helppokäyttöinen mobiilisovellus

Lue lisää

 


Tässä vielä lisää aiheesta:

>>> Kunnossapitojärjestelmä blogi

 


Huolto-ohjelma ja sähköiset lomakkeet

Sähköinen lomake on tätä päivää!

Paperilomake oli aikansa ikoni. Nyt paperista on siirrytty digitaaliseen muotoon. Tietoa on helppoa ja nopeaa tallentaa. Mappi on rajallinen yksikkö säilöä tietoa. Pilvessä reunat eivät tule vastaan yhtä yllättäen. Sähköisillä lomakkeilla tallennettu tieto huolloista ja kunnossapidosta on helppoa hakea esille. Muutamalla klikkauksella saa aikaan laskun asiakkaalle tehdystä työstä tai päiväraportin omasta kunnossapidosta.

Digitaalisuus on osa meidän jokaisen elämää vapaa-ajalla. Miksi se ei helpottaisi meitä myös työpaikalla? Huolto-ohjelman sähköiset lomakkeet kannattaa ottaa paperisten lomakkeiden ja taulukkolaskentaohjelman tilalle. Manuaalinen työ vähenee ja kaikki tieto on yhdessä paikassa. Satavarmasti.

 

 

Miksi kannattaisi siirtyä sähköisiin lomakkeisiin ja mobiilipohjaiseen huolto-ohjelmaan?

 

5+1 hyvää syytä perusteluineen, miksi se kannattaa

  1. Sähköinen lomake säästää rahaa ja aikaa

    Perustelu: huollossa- ja kunnossapidossa täytetyt sähköiset lomakkeet säästävät rahaa verrattuna paperiseen versioon. Sähköisen lomakkeen voi jakaa nopeasti koko huollon ja kunnossapidon tiimille. Tietoa ei tarvitse siirtää manuaalisesti paperilta taulukkolaskentaohjelmaan työnjohdossa. Sähköisen lomakkeen avulla laskutus ja raportointi on helppoa.

  2. Sähköiset lomakkeet ovat helposti muokattavissa

    Perustelu: sähköinen lomake on helppo muokata nopeasti vastaamaan huollon, kunnossapidon toiminnanohjauksen tarpeita. Niihin on helppo lisätä kuvia tai muuta tarvittavaa sisältöä. Lisäksi ne on helppo järjestää esimerkiksi aihealueiden mukaisesti oman yrityksen tarpeiden mukaiseen järjestykseen. 

  3. Tarkkaa reaaliaikaista tietoa

    Perustelu: sähköisten lomakkeiden tieto on noudettavissa missä tahansa ja milloin tahansa. Mikä parasta, kun lisää tietoa koneen tai laitteen huoltoon liittyen, koko tiimi näkee päivitetyn tiedon heti-oitis-välittömästi. Ei tarvitse soittaa tai lähettää viestejä liittyen huoltoon ja sen edistymiseen. Reaaliaikainen tieto säästää myös työaikaa. 

  4. Kerran dokumentoitu tieto pysyy tallessa

    Perustelu: erilaisilla aloilla on erilaisia tarpeita liittyen tiedon huollon ja kunnossapidon dokumentointiin ja säilytykseen. Kerran tallennettu tieto on nopeasti haettavissa esimerkiksi viranomaisten auditointia varten, ulkoisen asiakkaan halutessa todentaa laskutusta tai esimerkiksi oman firman projektin edistymisen seuraamista varten. Tieto löytyy helposti sähköisestä sovelluksesta. Yksikään sähköinen lomake ei joudu hukkaan digitaalisessa arkistossa. 

  5. Sähköinen lomake on kätevä huoltotöissä

    Perustelu: huoltomies saa helposti ja nopeasti esille huoltoa tarvitsevan koneen tai laitteen tiedot lukemalla NFC- ja QR-kooditagin. Se avaa sähköisen lomakkeen, josta löytyy kaikki tarpeellinen tieto, kuten kone- tai laitekortti, erilaiset tarkistuslistat, huoltohistoria tai kuvia helpottamaan huoltoa. Huollon jälkeen voi sähköiselle lomakkeelle lisätä tietoa huoltoon liittyen ja tallentaa tieto nopeasti ja helposti. Sähköinen lomake näkyy heti tallennuksen jälkeen sovelluksessa ja työnjohdossa huomataan huoltotyön valmistuminen. Työnjohdossa ei tarvitse ihmetellä huoltomiehen epäselvää käsialaa ja huoltomiehen ei tarvitse viedä paperista huoltoraporttia työnjohtajalle työpäivän päätteeksi. 

 

 

+1 Mobiilipohjainen huolto-ohjelma ja sähköiset lomakkeet sopivat kaikille

Perustelu: sähköinen mobiilipohjainen huolto-ohjelma soveltuu erilaisille huolto- ja kunnossapidon ammattilaisille toimialasta riippumatta. Käyttäjä itse määrittää tarpeensa ja rakentaa huolto-ohjelmasta itselleen toimivan kokonaisuuden. Samoin myös sähköiset lomakkeet voi määritellä omien tarpeiden mukaisesti. Kuvassa esimerkkejä missä kaikessa mobiilipohjaista huolto-ohjelmaa ja sen sähköisiä lomakkeita on mahdollista käyttää. 

 

mihin spotillaa käytetään

 


 

Suositus

Laske kuinka paljon sähköinen lomake säästää sinulle rahaa!

Hyötylaskuri

 

 

Huolto-ohjelma ja moderni työnohjaaminen

Vikailmoitus, laatuilmoitus, määräaikaishuoltoilmoitus..

Huollossa ja kunnossapidossa on kiireistä ja erilaisia ilmoituksia tulee koko ajan. Tietoa on paljon ja ne pitäisi järjestää kiireellisyyden ja tärkeyden mukaan. Oikeat työt, oikeille työntekijöille ja samalla pystyä seuraamaan kokonaisuutta koko ajan muuttuvassa tilanteessa. 

Tarvitaan monta paperilomaketta, työvuorolistaa, asiakkaiden tietolomaketta, puhelinsoittoa tai whatsapp-viestiä, jotta saa vanhoilla metodeilla huollon työohjauksen ja viestinnän toimimaan.

 

Entä jos kaikki olisi helpompaa ja tehokkaampaa? 

Moni huollon ja kunnossapidon ammattilainen on hyvä hommissaan, mutta kaikkea ei kannata yrittää muistaa itse tai järjestellä. Tarvitaan hyvää viestintää ja työohjausta.  Huolto-ohjelma hoitaa osansa hommasta ja ammattilainen voi keskittyä huoltohommiin. Hyvä huolto-ohjelma on paras apulainen ammattilaiselle toiminnanohjauksessa.

Varsinkin, jos huoltotyötä tehdään omien tilojen ulkopuolella asiakkaille. Silloin työtehtävien tehokas hallinta kenttätyössä korostuu. Samalla tulisi kaikki tehdyt  raportoida huoltotyöt helposti ja sujuvoittaa laskutusprosessia. 

 

Hyvä huolto-ohjelma auttaa työnjohtoa kolmessa heille tärkeässä työtehtävässä

  1. Hyvä viestintä - oikeille ihmisille, oikeaan aikaan ja työtehtävään liittyvä viesti on helposti nähtävissä mobiilisovelluksessa
  2. työnohjaus - työnjohdossa olevat ihmiset näkevät eri työjonot ja pystyvät priorisoimaan töitä sen mukaisesti. Huoltotyötä tekevät näkevät vain oman huoltojononsa ja sen viestit
  3. Ennakkotöiden suunnittelu - hyvä sovellus auttaa työnjohtajaa näkemään koko näkymän määrätylle päivälle, viikolle tai muulle valitulle ajankohdalle. Kun töitä kuitataan tehdyksi, huoltoja peruuntuu tai tulee lisää, päivittyy työnjohdon näkymä koko ajan. Se tekee ennakoinnista ja työsuunnittelusta helpompaa. Enää ei tarvitse tuijottaa eri kalentereita tai paperisia työvuorolistoja. 


Hyvässä huolto-ohjelmassa yhdistyvät kaikki tarpeelliset ominaisuudet ja käytännön elämän näkökulmat. Järjestelmä tukee, tehostaa ja helpottaa sekä työnjohdon että kentällä työtä tekevän henkilön elämää. 

 

 


Huolto-ohjelmassa olevat kone- ja laitekortit

Mitä pitäisi huomioida?

Nyrkkisääntönä voisi olla seuraava: se sisältää vain tarpeelliset tiedot.

Tietoja päivitetään, kun ne muuttuvat. Vanha tai tarpeeton tieto voi pahimmillaan saada huoltoa tai kunnossapitoa ymmälleen, mikä oli tarpeellista ja ajan tasalla olevaa tietoa ja mikä ei?

Kalustonhallinnan pitäisi olla helppoa, laitetiedot saatavilla helposti ja kaikki tieto liittyen koneisiin, laitteisiin ja kalustoon olisi samassa paikassa. Kootusti ja helposti todennettavissa tarpeen vaatiessa.

 

 

Mitä tietoja kalustosta sitten pitäisi kerätä?

Sen määrittävät toimiala, kalusto, laitteisto ja niiden käyttötarkoitus.

Seuraavat yleiset tiedot voidaan tunnistaa lähes kaikkia toimialoja koskeviksi:

  • Merkki ja malli, sarjanumero tai muu yksilöllinen tunniste

  • Käyttöönotto- tai ostohetki

  • Ostohinta, hankintapaikka, toimittaja

  • Takuuseen liittyvät tiedot

  • Huoltosopimukseen tai huoltoon / kunnossapitoon liittyvät tiedot

  • Kuntoluokka

  • Lakisääteisten huoltojen ja/tai tarkastusten tiedot (edellinen, seuraava)



Laitekortti_ANDROID

 

Hyvässä huolto-ohjelmassa kaikki laitekorttien tiedot voidaan määritellä vapaasti erilaisille laitteille ja laiteryhmille. Siten tarpeelliset tiedot saadaan varmasti ylläpidettyä.

Olemme laatineet esimerkkilaitekortin Exceliin, jonka avulla voi helposti hahmotella erilaisten laiteryhmien mukaan tarpeellisia  laitekorttien ja konekorttien tietoja. Excelin ei tietenkään pitäisi olla tietojen "koti", vaan Excelistä tiedot tulisi siirtää sopivaan ohjelmistoon. 

Lataa laitekorttien mallipohjat tästä linkistä

 


 

Huolto-ohjelman hankkiminen

Olisiko tarve huolto-ohjelmalle? Aikataulu selvillä? 

Olemme laatineet sinua varten erityisen hankintaoppaan. Siellä on Excel -työkalu järjestelmän hankinnan ja vaihtamisen tueksi. Saat työkalun avulla arvokasta lisätietoa, minkälaisia asioita pitäisi ottaa huomioon uuden järjestelmän osalta.

hankintaopas

Huolto-ohjelman käyttöönotto

Mitä se pitää sisällään? Onko se hankalaa vai helppoa?

Moni asia vaikuttaa käyttöönottoon, kuten oman organisaation koko, valittu huolto-ohjelma ja valittu käyttöönottopaketti ohjelmistoyritykseltä. Organisaation omaa sitoutumista ei voi painottaa liikaa. Täytyy olla halu viedä käyttöönottoprojekti maaliin ja valita oman organisaation sisältä juuri oikeat ihmiset mukaan projektiin.  

 

Huolto-ohjelmisto Spotilla on helppo ja nopea ottaa käyttöön.

Varmasti!

Sen käyttöönottaminen ei vaadi:

  • suurta alkuinvestointia

  • kuukausien käyttöönottoprojektia

  • hyödyt ovat havaittavissa pian käyttöönoton jälkeen

Heti hankintapäätöksen jälkeen 4 vaiheen käyttöönottoprojekti:

  1. kansiopuun, eli kohde- ja laitehierarkian luominen
  2. laitekorttien määrittely
  3. laitteiden ja kaluston perustaminen ja tuominen Spotillaan
  4. vikailmoitusten toiminnan määrittely

Voit käydä vielä tarkemmin katsomassa lisää käyttöönottamisesta tässä linkissä:

>>> Spotillan käyttöönotto

 


 

Huolto-ohjelmistoon liittyvät myytit

Onko myyttejä liittyen huolto-ohjelmistoon?

Mikä on myytti?

Tarina tai uskomus. Se selittää asioita, joista ei ole ensikäden tietoa tai joiden paikkansapitävyyttä ei voida todentaa. Blogiteksti aiheesta tässä linkissä.

Miten se liittyy huolto-ohjelmaan?

Paljonkin.

Kaikille sopii samanlainen huolto-ohjelma!

Huolto-ohjelmia ei tarvita!

Ne ovat kalliita ja työläitä ottaa käyttöön!

Pienet yritykset eivät tarvitse huolto-ohjelmia!

Nyt on liian kiire kehitykselle!

 

liian kiire

Tuntuuko tutulle?

Jokainen meistä valitsee taistelunsa. Suositus olisi kuitenkin ottaa hetki sille kehitykselle ja katsoa mihin se parhaimmillaan vie. Suurin menetys on aika, suuri hyöty voi olla oikeanlainen tieto ja ehkä joku kehitysehdotus, jota voisi käyttää omassakin firmassa. 

P.S. aina voi kehittyä paremmaksi kuin naapurin firma.

 

HALUATKO ANTAA MYYTEILLE KYYTIÄ? KLIKKAA WEBINAARILINKKIÄ JA VARAA PAIKKA, VAIKKA ETURIVISTÄ!